Τo Bερμπάσκο ( Verbascum thapsus - Common Mullein), γνωστό στην ελληνική παράδοση και ως Φλώμος, Γλώσσα ή Καλάνθρωπος, ανήκει στην οικογένεια των Χοιραδανθών. Είναι φυτό κοινό στην Ελλάδα. Φύεται επίσης στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Έχει στέλεχος δύσκαμπτο και μακρύ, φτάνει τα δύο μέτρα, τα φύλλα του είναι μεγάλα και μαλακά και τα κίτρινα άνθη του σχηματίζουν ένα στάχυ κωνικό και πυκνό. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη του.
Το Βερμπάσκο είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στις διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος. Ο Διοσκουρίδης αποκαλούσε το φυτό αυτό “το μέλαν”( όρος της Φυσικής που περιγράφει ένα ιδανικό σώμα το οποίο απορροφά όλο το φως που προσπίπτει πάνω του). Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη ρίζα του φυτού σε περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων, διάρροιας, κράμπας, φλεγμονών των ματιών και ως επουλωτική. Ο Πλίνιος (77 μ.Χ.) αναφέρει πως «τα υποζύγια που δεν υποφέρουν μόνο από βήχα, αλλά και από σπασμένα πλευρά, ανακουφίζονται αν πιουν λίγο από το βότανο αυτό».
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το βερμπάσκο εκτιμάται ιδιαίτερα για την πολλαπλή θεραπευτική του δράση. Συνδυάζει την αποχρεμπτική δράση των σαπωνινών με την καταπραϋντική επίδραση της φυτικής κόλλας. Έτσι, αποτελεί ένα πρώτης τάξης βότανο για τη θεραπεία της βραχνάδας, της βρογχίτιδας, του άσθματος και του κοκίτη. Περιορίζει τους μυϊκούς σπασμούς που προκαλούν τον έντονο βήχα. Βοηθά στη θεραπεία της λαρυγγίτιδας, καθώς και του ιού της γρίπης, λόγω της αντιβακτηριδιακής του δράσης. Τονώνει και καθαρίζει τα μάτια και κατευνάζει τις φλεγμονές των βλεφάρων. Το ρόφημα που φτιάχνεται από τα άνθη του, λειτουργεί ως ηρεμιστικό και βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Ακόμη, είναι διουρητικό και συντελεί στην θεραπεία των φλογώσεων του ουροποιητικού συστήματος, εξουδετερώνοντας τους ερεθισμούς που προκαλεί το ουρικό οξύ. Στην ομοιοπαθητική, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις παιδιών που συνεχίζουν να έχουν νυκτερινή ενούρηση και σε μεγαλύτερη ηλικία.
Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνετε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε μία με δύο κουταλιές του τσαγιού ξηρά φύλλα ή άνθη και το αφήνετε σκεπασμένο για 10 έως 15 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε μέλι και λεμόνι..Το ρόφημα πίνεται τρεις φορές την ημέρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γαργάρες σε παθήσεις του λαιμού.
Τα εκχυλίσματα του φυτού πρέπει να στραγγίζονται μέσω ενός υφάσματος, για την απομάκρυνση των τριχιδίων που καλύπτουν το φυτό, γιατί μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό.
Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους.