Τα βαμματα βοτανων προέρχονται από την εμβάπτιση ενός βοτάνου σε ένα αλκοολούχο διάλυμα (συνήθως καθαρό οινόπνευμα), για μία περίοδο 4-6 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτή, τα ενεργά συστατικά του βοτάνου διαλύονται μέσα στο αλκοολούχο διάλυμα με απότέλεσμα να δημιουργείται το βάμμα. Τα βάμματα είναι πολύ πιο δραστικά από τα εκχύματα και τα αφεψήματα.
Ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή τριαντάφυλλα είναι το ρόδο της Δαμασκού (Rosa damascena) ή Δαμασκηνό ρόδο όπως είναι γνωστό στην Ευρώπη. Το Δαμασκηνό Ρόδο είναι γνωστό για το θεσπέσιο άρωμα του - από αυτό προέρχεται άλλωστε το πανάκριβο αιθέριο έλαιο
Rose Absolute, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά premium προϊόντα στη βιομηχανία αρωμάτων. Τα λουλούδια του είναι μεγάλα, ροζ, με πολύ αρωματικά πέταλα και ο κορμός του μικρός, ακανθώδης με σκούρα πράσινα φύλλα. Το τριαντάφυλλο είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνη C, E, A, ρουτίνη και βιοφλαβονοειδή, τα οποία απότελούν πολύτιμα συστατικά για την υγεία. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται στο Ιράν, την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία και χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή καλλυντικών καθώς και στη βοτανοθεραπεία.
Σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή το τριαντάφυλλο μνημονεύεται ως το τελειότερο απ' όλα τα λουλούδια και απότελεί το σύμβολο της πίστης και της αγάπης Τα αρχαία ιερά βιβλία του περσικού κράτους αναφέρουν ότι το τριαντάφυλλο πρωτοκαλλιεργήθηκε από έναν άγγελο. Το Δαμασκηνό ρόδο έχει πολύ μακρά ιστορία. Θαυμάστηκε στους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και καλλιεργήθηκε από τους αρχαίους Αιγυπτίους που το εξήγαγαν στη Ρώμη. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το τριαντάφυλλο της Δαμασκού ήρθε από την Περσία στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών (13ος αιώνας).
Το τριαντάφυλλο της Δαμασκού έχει μια σύνθετη χημική σύνθεση με πολλά βιολογικά ενεργά συστατικά τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση σε διάφορα προβλήματα του δέρματος. Καταπόλεμά τα σημάδια της γήρανσης, καθώς συσφίγγει τους μυς του προσώπου και μειώνει τη χαλάρωση του δέρματος. Προσφέρει πλούσια και βαθιά ενυδάτωση στο ξηρό και σκασμένο δέρμα. Όταν εφαρμόζεται σε στεγνό δέρμα, το θρέφει και βοηθά να διατηρήσει την υγρασία του. Είναι επίσης κατάλληλο για το λιπαρό δέρμα καθώς το ενυδατώνει και το τονώνει, χωρίς να του δημιουργεί επιπλέον λιπαρότητα.
Το φυτό αυτό έχει στυπτικές ιδιότητες που βοηθούν να διατηρείται το δέρμα καθαρό, ακόμα και εκεί όπου υπάρχουν ανοιχτοί πόροι και πληγές. Συρρικνώνει τα αιμοφόρα αγγεία της πληγείσας περιοχής και προστατεύει την πληγή από μολύνσεις. Όταν εφαρμόζεται σε ραγάδες ή σε σημάδια από χειρουργική επέμβαση, βοηθά στην ταχύτερη απόκατάσταση του κατεστραμμένου δέρματος. Λόγω των αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων, μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων δερματολογικών προβλημάτων όπως η ακμή, το έκχεμα, οι φλεγμονές και οι ερεθισμοί . Προστατεύει το πολύ ευαίσθητο δέρμα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την ηλιακή ακτονοβολία που προκαλεί εγκαύματα. Αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό και επουλώνει τα σημάδια και τις τυχόν αλλοιώσεις του χρώματος του δέρματος. Όταν λαμβάνεται εσωτερικά, αφαιρεί τις τοξίνες από το αίμα. Βοηθά επίσης να διατηρηθεί η ορμονική ισορροπία, που αντανακλάται και στην υγεία του δέρματος.
Το τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη των λοιμώξεων και τη θεραπεία ασθενειών όπως οι πέτρες στα νεφρά, τα κρυολογήματα, η αμυγδαλίτιδα, η δυσκοιλιότητα και η διάρροοια, οι άφθες, ο πονοκέφαλος και οι ζαλάδες, ο πυρετός, ο πονόλαιμος και η δυσμηνόρροια . Το τριαντάφυλλο επιδρά επίσης στο νευρικό σύστημα ανακουφίζοντας από το άγχος, την αϋπνία, την ψυχική και σωματική υπερένταση και την κατάθλιψη.
Τα βαμματα διατηρούν όλα τα ενεργά συστατικά του βοτάνου, είναι ιδιαίτερα απλά στη λήψη τους και απόλυτα φυσικά. Υπερτερούν αναμφισβήτητα έναντι των συμπληρωμάτων διατροφής σε μορφή χαπιού, καθώς δεν περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά και απόρροφώνται πολύ πιο απότελεσματικά από τον οργανισμό.
Τα βαμματα βοτάνων είναι πολύ δραστικά και για το λόγο αυτό πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 1ml (περίπου 20 σταγόνες την ημέρα). Δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.