Ο κόλιανδρος, εκτός ότι προσφέρει ένα σαγηνευτικό άρωμα Ινδίας σε ένα πιάτο, είναι ένα φυσικό αποτοξινωτικό, καθώς μειώνει την υψηλή χοληστερόλη. Έχει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες. Επίσης, βοηθά σε περιπτώσεις ανορεξίας, σε γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ ισορροπεί και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Καταπραΰνετε τον πόνο στο στομάχι φτιάχνοντας ένα αφέψημα από κόλιαντρο. Σύμφωνα με έρευνες, το τσάι που γίνεται με σπόρους του κόλιαντρου, βοηθά στην πέψη όταν καταναλώνεται μετά από το φαγητό. Επίσης, το συγκεκριμένο βότανο είναι γνωστό για τις χωνευτικές και σπασμολυτικές του ιδιότητες, ως εκ τούτου ανακουφίζει αποτελεσματικά από το φούσκωμα και τον μετεωρισμό, ενώ λόγω της αντισηπτικής, αποτοξινωτικής και αναλγητικής του δράσης, βοηθάει όσους πάσχουν από κολικούς του εντέρου.
Τρόπος χρήσης: Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι με καυτό νερό μισό κουταλάκι του γλυκού. σπόρους κόλιανδρου, αφήνουμε 10 λεπτά να δράσει, σουρώνουμε και το πίνουμε.
Αρχαίοι Κινέζικοι και Αιγυπτιακοί πάπυροι περιγράφουν θεραπευτικές χρήσεις φυτών ήδη από το 3000 π.Χ.. Ιθαγενείς πολιτισμοί, όπως Αφρικανοί και αυτόχθονες Αμερικανοί, χρησιμοποιούσαν βότανα ως μέρος θεραπευτικών τελετουργιών, ενώ άλλοι λαοί ανέπτυσσαν παραδοσιακά ιατρικά συστήματα, όπως είναι η Αγιουβέρδα και η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, στα οποία τα βότανα είχαν τον πρώτο ρόλο.
Η ελληνική μυθολογία εμπεριέχει πλήθος αναφορών στην τέχνη της θεραπευτικής με τη χρήση των βοτάνων, αναδεικνύοντας μορφές που συνέδεσαν το όνομά τους με τη μεταγενέστερη ιατρική επιστήμη, όπως το γιο του Απόλλωνα, Ασκληπιό. Στην αρχαία ελληνική ιστορία αναφέρεται η εκτεταμένη χρήση των βοτάνων από σημαντικούς ιατροφιλόσοφους της εποχής, ενώ ο Ιπποκράτης (460 π.Χ. – 377π.Χ.), ο «πατέρας» της ιατρικής, προσπαθώντας να εντοπίσει τι είναι αυτό που έχει επιπτώσεις στην υγεία του και τι τον βοηθά, χρησιμοποίησε φυτά και βότανα για την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, πεπεισμένος για τη ευεργετική δύναμη της φύσης.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν καταγεγραμμένα περί τα 7.000 αυτόχθονα φυτικά είδη και υποείδη, εκ των οποίων το ένα από τα πέντε αποτελεί ενδημικό είδος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φυτική ή βοτανική ιατρική, η ιστορία της οποίας έχει μακρά παράδοση που ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, να διαθέτει μια τεράστια ποικιλία πρώτων υλών για να επιλέξει, να συνδυάσει και να χρησιμοποιήσει με νου και γνώση.
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε ό,τι αφορά τα βότανα έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή επίσκεψη σε γιατρό ή άλλο ειδικό της υγείας!