Το κριθάρι (Hordeum vulgare) είναι δημητριακός καρπός του αγγειόσπερμου, μονοκοτυλήδονου φυτού του είδους Κριθή η κοινή, της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή των Αγρωστωδών (Gramineae). Καλλιεργείται σε διάφορα κλίματα και καταναλώνεται ευρέως ως βασικό είδος διατροφής. Σήμερα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την παρασκευή ψωμιού, μπύρας αλλά και ζωοτροφών.
Το κριθάρι ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο στην Εγγύς Ανατολή και για χιλιάδες χρόνια απότελούσε ένα από τα βασικά είδη διατροφής. Σύμφωνα με χωρία της Παλαιάς Διαθήκης, το κριθάρι είναι ένα από τα «επτά είδη» καλλιεργειών που χαρακτηρίζουν τη γονιμότητα της γης Χαναάν και κατέχει εξέχουσα θέση στις θυσίες. Απεικονίζεται καθαρά σε μερικά από τα αρχαιότερα νομίσματα στην Ευρώπη. Ήταν ένα από τα βασικά δημητριακά στην αρχαία Αίγυπτο για την παρασκευή ψωμιού και μπύρας. Η μπύρα από κριθάρι ήταν πιθανόν το πρώτο ποτό που παράχθηκε από το νεολιθικό άνθρωπο. Η διαθεσιμότητα του κριθαριού στη νοτιοδυτική Ευρασία θεωρείται από τους επιστήμονες ένας από τους λόγους που οι πολιτισμοί της Ευρασίας, στο συνολό τους, έχουν επιβιώσει και κατακτήσει άλλους πολιτισμούς. Στη Μέση Ανατολή είναι γνωστό και ως «φάρμακο της καρδιάς».
Σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, το κριθάρι περιέχει βιταμίνες Ε, C, και Β12. Είναι επίσης πλούσιο σε καροτίνη, ασβέστιο, σίδηρο , μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, μόλυβδο, γερμάνιο, χαλκό, λίθιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Όλα σε ισορροποιημένη αναλογία μεταξύ τους. Περιέχει ακόμα ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και τοκοτριενόλη. Η τοκοτριενόλη προλαμβάνει και διαλύει τους θρόμβους στις αρτηρίες , μειώνει την κόπωση και επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων. Προστατεύει τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρωση, συμβάλλοντας στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Άκόμη, βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την τοξική δράση των ελευθέρων ριζών. Χωρίς να υπάρχει απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, θεωρείται ακόμα οτι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισεις καρκίνου και καρδαγγειακών παθήσεων.Λειτουργεί εξισορροποιητικά σε ολόκληρο τον οργανισμό. Για παράδειγμα, στον πνευμονικό ιστό απότοξινώνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Στο αίμα καθορίζει το βαθμό οξείδωσης της LDL-χοληστερόλης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλύσεων της Ενώσης Αναζήτησης Πηγών του Κέντρου Επιστημών και Τεχνολογίας και του Ιαπωνικού Κέντρου Ανάλυσης Τροφών, ο πράσινος χυμός κριθαριού περιέχει 30 φορές περισσότερη Β1 από το αγελαδινό γάλα, 7 φορές περισσότερο βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, 11 φορές περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, 5 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και 6,5 φορές περισσότερη καροτίνη από το σπανάκι.
Η οστεοπόρωση, τα προβλήματα συκωτιού, η ραχίτιδα, η ουρολοίμωξη, η δυσπεψία, ο διαβήτης, ο πυρετός, η οξεία και η χρόνια νεφρίτιδα καθώς και οι οξείς ρευματισμοί αντιμετωπίζονται με θεραπεία βασισμένη στο κριθάρι. Το πολύτιμο αυτό φυτό έχει διουρητικές ιδιότητες και καθαρίζει όλο τον οργανισμό ( νεφρά, κύστη κ.τ.λ). Πρόσφατη έρευνα που έγινε σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα απέδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν χλόη κριθαριού είχαν σημαντικές βελτιώσεις σε συμπτώματα, όπως ο πόνος και η διάρροια, σε σύγκριση με αυτούς που έπαιρναν συμβατικά φάρμακα.
Παρασκευή ροφήματος. Χρησιμοποιήστε 30 γραμμάρια από τη σκόνη για μισό λίτρο νερό. Βάζετε τη σκόνη μέσα σε κρύο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 5-10 λεπτά. Το απόσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε για 5-10 λεπτά, και έπειτα το σουρώνετε.
Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη