Το Λάμιο (Lamium album) είναι ένα από τα κοινά Ελληνικά βοτανα. Πρόκειται για ένα πολυετές χνουδωτό φυτό που ανθίζει το Μάϊο και ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae. Το Λάμιο το βρίσκουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, φτάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά και προτιμάει εδάφη με αυξημένη υγρασία και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μοιάζει πολύ με τη γνωστή μας τσουκνίδα και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης τα φρέσκα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται σε σαλάτες.
Το Λάμιο (γνωστό στη χώρα μας και ως Λαβρόχορτο), λέγεται πως ονομάστηκε έτσι λόγω της εμφάνισης του και από την Ελληνική λέξη "λαιμός". Αποκαλείται επίσης "αρχάγγελος" ή "λευκός αρχάγγελος", καθώς τα πρώτα του άνθη αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω στις 8 Μαΐου - την παλαιά ημερομηνία εορτασμού του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Η χρήση του Λάμιου χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Από τότε το χρησιμοποιούσαν για να εξομαλύνουν προβλήματα έμμηνης ροής και να ανακουφίσουν τους πόνους της περιόδου.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το Λάμιο χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση της λευκόρροιας (εσωτερικά) και την περιποίηση των κιρσών (εξωτερικά). Το Λάμιο παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη παρουσία histamine (και isoquercitrin) στα συστατικά του. Η ουσία αυτή βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση μολύνσεων όπως η λευκόρροια, η οποία συνήθως προέρχεται από επιμόλυνση του κόλπου με μικρόβια ή μύκητες. Η χρήση του Λάμιου εξωτερικά (κομπρέσα) θεωρείται ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση των κιρσών καθώς και αποστημάτων ή πληγών. Οι τανίνες που περιέχει το Λάμιο του προσδίδουν στυπτικές και αιμοστατικές ιδιότητες.
Εκτός των άλλων, το Λάμιο περιέχει αιθέριο έλαιο, αμίνες (κυρίως histamine, tyramine, choline και methylamine), σαπωνίνες, φλαβονοειδή (kaempferol), ταννίνες (katechin) και αλκαλοειδή.
Προετοιμάστε ένα ρόφημα προσθέτοντας 2 κουταλάκια του αποξηραμένου βοτάνου σε μία κούπα βρασμένου νερού (3 φορές την ημέρα).
Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε
εδώ.