Το Άρκτιο (Arctium Lappa) ή Λαππα ή Πλατομαντήλα ή Κολλιτσιδα ξεχωρίζει για τα μεγάλα, σκούρα πράσινα, φύλλα της (μπορούν να φτάσουν τα 70cm σε μήκος). Τα αγκαθωτά πάνω τμήματα του φυτού "παγιδεύουν" το χνούδι και λέγεται πως αποτέλεσαν την έμπνευση για τη κατασκευή του Velcro. Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι η ρίζα, τα φύλλα και οι σπόροι.
Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη άρκτος (αρκούδα) και θεωρούταν αρκετά αποτελεσματικό ως γενικό τονωτικό από την αρχαιότητα έως τον μεσαίωνα σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Διοσκουρίδης (1oς αιώνας μ.Χ.), πατέρας της φαρμακογνωσίας αναφέρει την κολλιτσίδα και τις ιδιότητες της ενάντια στον καρκίνο του συκωτιού και των πνευμόνων. Ενδιαφέρον έχουν και οι αναφορές του Culpepper (1653) ο οποίος γράφει ότι σε συνδυασμό με τους σπόρους των κώνων του πεύκου βοηθάει αυτούς που φτύνουν ακαθαρσίες, πύον και αίμα. Επίσης ισχυριζόταν ότι τα φύλλα της πολτοποιημένα με ασπράδι αυγού και τοποθετημένα στα καμένα μέρη, διώχνουν τη θέρμη, μαλακώνουν αμέσως τον πόνο και βοηθάνε στην επούλωση.
Τα φύλλα του Άρκτιου χρησιμοποιούνται σήμερα στη Βοτανοθεραπεία κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως είναι η ψωρίαση, η ακμή και τα εκζέματα. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται εξωτερικά ως κατάπλασμα. Η έντονη αντιμικροβιακή τους δράση (που οφείλεται στις πολυακετυλίνες που περιέχουν) καθώς και οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ακόμη και σοβαρών περιπτώσεων δερματοπάθειας.
Τα φύλλα του Άρκτιου περιέχουν αρκτιόλη, φουκινόνη και ταραξαστερόλη. Στη περίπτωση εσωτερικής χρήσης (ρόφημα), τα φύλλα της Πλατομαντηλας θεωρείται ότι τονώνουν το πεπτικό σύστημα διεγείροντας την έκκριση χολής.
Για να προετοιμάσετε ένα κατάπλασμα Κολλιτσιδας, απλώς προσθέστε μία ποσότητα κομμένων φύλλων σε λίγο χλιαρό νερό. Ανακατέψτε δυνατά μέχρι να δημιουργηθεί ένα σχετικά πυκνό μείγμα. Απλώστε το στη περιοχή που παρουσιάζει το δερματικό πρόβλημα.
Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε
εδώ.