O Αρκτοσταφυλος ο Αλπικός (Uva ursi) ευδοκιμεί στα ψυχρά κλίματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Οι καρποί του φυτού είναι βρώσιμοι αλλά έχουν άσχημη γεύση. Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιούνται μόνο τα φύλλα.
Οι ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν το βότανο από τον 2ο αιώνα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, την ουρηθρίτιδα, τις πέτρες νεφρών και την κυστίτιδα. Τους καρπούς τους χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Τα φύλλα επίσης, τα έβαζαν ως αρωματικό μαζί με καπνό στις πίπες που κάπνιζαν στις θρησκευτικές τους τελετές. Η πρώτη μνεία του αρκτοστάφυλου ως φαρμακευτικού βοτάνου στην Ευρώπη αναφέρεται στον 12ο αιώνα. Κατά τον Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό βότανο. Ο Clusius το περιγράφει το 1601 και ο Gerhard το 1763 το συνιστά για φαρμακευτική χρήση. Ο Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα αναφέρει ότι οι κινέζοι το χρησιμοποιούσαν ως διουρητικό, για να θεραπεύσουν νεφρούς και προβλήματα ουροδόχου κύστης.
Ο Αρκτοστάφυλος χρησιμοποιείται σήμερα από τους βοτανοθεραπευτές κυρίως για την αντιμετώπιση της κυστιτιδας. Το κύριο συστατικό των φύλλων του Αρκτοστάφυλου που επιδρά θετικά στην αντιμετώπιση της κυστιτιδας είναι η αρμπουτίνη (περιεκτικότητα μέχρι 17%). Η αρμπουτίνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε υδρικινόνη (glucuronide και sulphate) η οποία έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Ο Αρκτοσταφυλος αποτελεί ουσιαστικά ένα φυσικό απολυμαντικό του ουροποιητικού και θεωρείται πάρα πολύ αποτελεσματικός στη περίπτωση αλκαλικών ούρων και της κυστιτιδας γενικότερα.
Τα φύλλα του Αρκτοστάφυλου περιέχουν μεταξύ άλλων μεθυλαρμπουτίνη, τανίνες (6-7%), φλενοειδή (myricetin, quercetin), αλλαντοϊνη και ρητίνη.
Η μέγιστη προτεινόμενη ημερήσια δόση Αρκτοστάφυλου από τους βοτανοθεραπευτές είναι 10,0gr. Σας προτείνουμε να καταναλώνετε 6,0gr σε 3 δόσεις των 2,0gr (σε μία κούπα νερό) πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Ο Αρκτοσταφυλος είναι ένα πολύ ισχυρό βοτανο το οποίο δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις, ούτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε
εδώ.